Rondreis Costa Rica: Poás en Irazú

Reis tijdens uw vakantie naar het Nationaal Park Poás

De Poás vulkaan is de spectaculairste vulkaan met een hoogte van 2700 m. De laatste grote uitbarsting was in april 2017 toen bezoekers en bewoners zijn geevacueerd. Daarna is de vulkaan nog kort uitgebarsten in september 2019.

De vulkaan heeft een doorsnede van 1500 m. met onderin een groen kratermeer omringd met een oranje rand van zwavel. U kunt het kratermeer zien liggen vanaf het platform dat speciaal voor rondreizigers is aangelegd.

Als het onbewolkt is ('s morgens is de beste tijd!), geeft het een prachtig uitzicht.

Vlakbij de Poás ligt de Laguna Boto, een meer in een uitgedoofde krater, omgeven door nevelwoud. Vanaf de Poás vulkaan is het een korte wandeling die de moeite waard is. Een andere mooie wandeling is El Sendero la Escalonia, die door het bos gaat. Onderweg komt u tropische vogels en planten tegen.

Bij de ingang van het nationale park Poás is een klein museum waar u informatie krijgt over de geologische geschiedenis van de Poás.

Reis tijdens uw vakantie naar het Nationaal Park Irazú

De nog altijd spuwende vulkaan Irazú heeft in 1963 voor het laatst een uitbarsting gehad, precies op het moment toen president Kennedy van de V.S. op staatsbezoek en rondreis in Costa Rica was.

De grootste gevolgen waren toen voor de hoofdstad San José, maar ook voor andere omliggende steden bleef de uitbarsting niet zonder gevolgen.

De Irazú vulkaan ligt op 37 km. afstand van Cartago en is te bereizen via een bochtige weg met groene dalen. Onderweg kunt u stoppen bij de Mirador (uitkijkpost) voor een schitterend panorama over de Centrale vallei.

Tegenwoordig is de vulkaan een verzameling van verschillende kraters waarvan de hoofdkrater nog actief is. Deze ligt centraal in het park kan bezocht worden, mits u op ruime afstand van de kraterrand blijft. Het nationale park kent een arme planten- en dierenwereld en doet denken aan een maanlandschap. Bij helder weer kijkt u uit over de centrale vallei en de omliggende bergen.