Bezoek San Augustín in Colombia

Op vier uur rijden van Neiva ligt San Agustín dat door UNESCO op de werelderfgoedlijst is gezet. Het behoorde tot een mysterieuze en raadselachtige beschaving van beeldhouwers die vulkanische stenen hebben gebruikt voor hun kunst. 5000 jaar geleden heeft één van Latijns-Amerika’s oudste culturen op deze plek geleefd. Op de heuvels bij San Agustín zijn allerlei beelden en sculpturen terug te vinden en het wordt nu als een belangrijke archeologische plek gezien. Vaak werden deze beelden als graftomben gebruikt. Het is zeker de moeite waard om deze bijzondere plek met spectaculaire beelden te bezoeken. De beelden zijn tot ruim vier meter groot en er is een grote diversiteit. Er zitten beelden tussen van heilige symbolen zoals adelaars, maar ook slangen en vrouwen die een kind baren. Bijna alle beelden zijn nog in wonderbaarlijk goede staat en tijdens opgravingen zijn er nog meer stukken gevonden.

Als u rondloopt tussen de beelden ervaart u een rust alsof het een heilige plek is en alleen de vogels er mogen fluiten.

De omgeving van San Agustín is erg mooi en geeft u de gelegenheid om te wandelen of te paardrijden. Het klimaat is er aangenaam, maar ’s avonds kan het flink afkoelen.

 

Het archeologische park San Agustín bestaat uit twee delen:
Alto de los Ídolos is het archeologische deel dat behoort tot de Isnos regio. Het wordt gekenmerkt door kunstmatig opgetrokken grafheuvels, die met elkaar zijn verbonden door verhoogde paden. De heuvels Chaquira La, La Pelota en Purutal maken deel uit van het Huila gedeelte. Het wordt gekenmerkt door verschillende symbolen die zijn uitgehouwen in steen. Opvallend zijn de cijfers aan de rand van de Magdalena rivier.