Rondreis Argentinië: gletsjers El Calafate

Parque Nacional Los Glaciares

In dit park liggen bijna vijftig gletsjers en het is onderdeel van de grote ijskap over het Andesgebergte, het laatste geschenk van de ijstijd aan de aarde, zo’n tienduizend jaar geleden. Deze ijskap is viermaal groter dan het Alpengebied in Europa en is na Antartica de grootste compacte ijsmassa.

Het hoogtepunt van dit park is de Perito Moreno gletsjer, de enige gletsjer ter wereld die nog steeds langzaam aangroeit. Hij schuift langzaam tegen het land aan, waardoor zich een soort brug vormt. Door het niveauverschil van de twee aangrenzende meren ontstaat er druk op de brug en breekt deze eens in de zoveel jaar door. Dit is een aantal jaar geleden weer gebeurd sinds 1988. Een waar spektakel!

Doordat de gletsjer door sneeuwval nog steeds groeit, breken er af en toe stukken van de wand af, met een oorverdovend geluid als gevolg. (Dit zijn stukken van 40 tot 60 meter hoog, waarvan tweederde onder water staat)

U kunt met een georganiseerde tour naar de Perito Moreno, waarbij u de gelegenheid krijgt om met een boot richting gletsjer te varen, of te wandelen en vanaf een mooi punt te genieten van het prachtige indrukwekkende schouwspel.
Uitvalsbasis voor de excursies naar de gletsjers is het stadje El Calafate. Er is hier niet veel te doen, maar het plaatsje heeft een lange straat met souvenirswinkels, restaurants, internetcafés en lokale reisbureaus. De laatste jaren wordt El Calafate flink uitgebreid met nieuwe hotels en hosteria’s.

El Chaltén

El Chaltén wordt gezien als één van de mooiste plekjes van Patagonië. Dit dorpje is van de rest van de wereld afgesloten en is te bereiken via een woestijnachtig gebied, waar slechts een aantal guanaco’s (lamasoort) leven. El Chaltén ligt in het hart van de Andes, aan de voet van de Mount Fitz Roy. Het is hier minder toeristisch dan El Calafate en erg geliefd onder bergbeklimmers. In El Chaltén vertrekken de excursies naar en rond de Fitz Roy en de Cerro Torre. Wandelliefhebbers hebben hier de tijd van hun leven en kunnen wandelingen en expedities maken door het prachtige landschap.