Rondreis Argentinië: omgeving Salta en Jujuy

Purmamarca

Purmamarca, op 56 km van Jujuy gelegen, is een klein charmant dorpje aan de voet van de Cerro de los siete colores (berg van de 7 kleuren), een van de hoogtepunten wat betreft bergvormen en –kleuren in deze streek. In Purmamarca vind je verder een leuk oud kerkje, waar vele onderdelen van Cordon cactushout zijn gemaakt, onder andere de banken, balkon, plafond. Dit hout is heel kenmerkend vanwege de vele gaten die op de plaats van de stekels zitten. Er is een markt op het centrale plein van Purmamarca waar prachtige handgemaakte producten te koop zijn, voor weinig geld.

Cachí 

Cachí is een magisch Andes dorpje met stenen straatje en koloniale huisjes. Cachi is een gezellig klein toeristisch plaatsje met vele leuke witte pandjes in een prachtige bergachtige omgeving met witte Andes toppen op de achtergrond.

Cafayate

Cafayate is met 10.000 inwoners na Salta de belangrijkste stad van de provincie. De beste witte wijnen van Argentinië komen hier vandaan. Het is hier erg warm en droog, maar toch is hetde moeite waard een bezoek te brengen aan Cafayate, alleen al om de wijnen te proeven! Het stadje is een oase van rust en groen en mede daardoor komen veel Argentijnen hier in de maanden januari en februari  vakantie vieren.

De rit naar Cafayate is erg bijzonder: men ziet  canyons met rare vormen en de meest uiteenlopende kleuren van grijsgroen tot oranjerood. Me komt onderweg geen dorpen, geen huizen, geen auto’s, geen bomen en geen struiken tegen. Alleen grote rotsformaties onder een strakke blauwe hemel. Hier en daar hebben rotsformaties tot de verbeelding sprekende Namen zoals Garganta del Diablo (keel van de duivel), Castilos (kastelen) of Anfiteatro (amfitheater). Dit gebied is met zijn maanlandschap met indrukwekkende kleuren een van de mooiste landschappen van Argentinië. Het landschap verandert langzaam in de prachtige wijngaarden: Men komt aan in Cafayate. Het stadje is vooral bekend om zijn Spaanse koloniale stijl, de wijnen en is tevens een goede uitvalsbasis voor mooie excursies inde streek.

Quebrada de Humahuaca

‘De vallei van de schilders’ is absoluut een must als je in de buurt bent. U kunt dit het beste met een excursie doen. Het kan ook op eigen gelegenheid, maar dan moet je de aansluitingen van de bussen weten.

Hier zie je de meeste gekleurde bergen van Argentinië (de kleuren geven de ouderdom aan). Onderweg (richting Bolivia) kom je langs kapelletjes en kerkjes. Aanrader is om deze trip ‘s morgens te doen, vanwege de stand van de zon. (ook voor de foto’s van belang!)

Tilcara

70 km van Jujuy en 22 ten noorden van Purmamarca, net voorbij het betoverende landschap van de Paleta del Pintor (palet van de schilder) ligt Tilcara, dat “vallende ster” betekent in het quechua. Tilcara is een klein, stoffig maar leuk bergdorpje. U ziet winkeltjes en kraampjes met artisania, locale producten voor toeristen uit voornamelijk Bolivia.

Hier bevinden zich de Incaruïnes, de Pucará van Tilcara. Een wereld van eenzame schoonheid, rijk aan cultuur en overblijfselen uit een Indiaans verleden. Een bezoek aan het Archeologisch museum is daarom zeker een aanrader!

Iruya

Het bergachtige gedeelte van Argentinië in het noorden biedt veel mogelijkheden voor excursies buiten de toeristische routes. Afgelegen indianendorpen, indrukwekkende hoogten en nog meer prachtige landschappen zijn beloningen die u ontvangt wanneer u bijvoorbeeld naar Iruya trekt. Iruya ligt ten noordoosten van Humahuaca. Wanneer u met een huurauto gaat moet u niet rekenen op goede wegen. Een 4x4 is aan te raden, zeker in januari en februari (het regenseizoen). Iruya is afgelegen, maar zeer de moeite waard. Het fotogenieke dorpje heeft een kleurrijke markt waar nog niet veel toeristen komen.