Rondreis Brazilië: Achterland (Minas Gerais)

Koloniale reis naar Ouro Preto

Ouro Preto, ooit de hoofdstad van de staat Minas Gerais, werd in 1980 als eerste plaats in Brazilië op de Wereld erfgoedlijst gezet. Het ligt op ongeveer 100 km. van de grote stad Belo Horizonte en de weg er naar toe is prachtig. Het stadje werd ooit opgericht door goudzoekers, de zogenaamde ‘Bandeirantes’, die hier destijds veel goud gevonden hebben. Een typische eigenschap van het goud was het zwarte laagje om het goud, ijzeroxide, waar het plaatsje de naam Ouro Preto (zwart goud) aan te danken heeft.

Overal waar u kijkt ziet u kerken in Ouro Preto. De mooiste kerken zijn rijkelijk versierd met een grote hoeveelheid aan bladgoud van binnen. U kunt hier een dag uittrekken om te voet alle kerken te bewonderen.
Het straatbeeld van Ouro Preto wordt gevormd door steile straatjes met glimmende straatstenen, koloniale huizen met rode daken en schattige balkons gemaakt van smeedijzer. Het is overduidelijk dat dit ooit een zeer rijk stadje was.

Inmiddels zijn ook veel studenten gevestigd in Ouro Preto, wat de stad een gezellige sfeer geeft. ’s Avonds wordt de stad dan ook bruisend en toont deze haar schoonheid.

In de omgeving kunnen mijnen bezocht worden waar vroeger goud gewonnen werd. U neemt een kijkje in de smalle gangen met hier en daar prachtige kristalheldere meertjes.

Tiradentes, ideaal op doorreis!

Een mooier dorp dan Tiradentes vindt u niet meer. Het is een pittoresk dorpje op 215 km. van Belohorizonte dat prachtig bewaard is gebleven, waardoor u het gevoel krijgt in een andere tijd te leven. De koloniale gebouwen zijn tegen een heuvel gebouwd met als pronkstuk de Igreja Matriz de Santo Antônia. Vanaf de kerk heeft u een bijzonder uitzicht op de steile straten met kleurrijke koloniale huizen met de bergen van de Serra de São José als schitterend decor op de achtergrond. Er zijn een aantal knusse pousada’s en gezellige restaurantjes. Tiradentes is een stop die u niet mag missen als u op doorreis bent.

Bezoek Mariana tijdens de reis door Minas Gerais

Mariana ligt op 11 km van Ouro Preto en is een charmante koloniale stad met een aantal prachtige kerken. Het is hier minder druk dan Ouro Preto.
Vanuit Mariana kunt u een bezoek brengen aan de goudmijnen van Passagem op 4 km afstand van de stad. Deze mijn is al lang niet meer actief en wordt beschouwd als de oudste mijn van Minas Gerais. Het bezoek aan de mijn is zeer de moeite waard. U leert over alle fasen van de goudwinning en vooral de afdaling van het karretje en entree in de mijn zijn spectaculair.
Klik hieronder voor info
over regio en plaatsen