Rondreis Chili: Calama en het Atacamawoestijn

Reis naar de droogste woestijn ter wereld

De Atacamawoestijn, de droogste woestijn van de wereld bevindt zich in het noorden van Chili, aan de ene kant omgeven door de Andes en aan de andere door de Stille Oceaan. Zoutvlaktes, volledig kale grindvlaktes en gekleurde bergen strekken zich vanaf de oceaan uit. De woestijn begint direct aan zee met een kustvlakte met de belangrijkste steden en het kustgebergte. Landinwaarts volgt de Atacamavlakte met middelgebergten, zoutmeren (Salar de Pintados, Atacama, Ascotan) en verlaten mijnen. Door de variëteit aan landschap, het aangename klimaat, goede hotels en goeie verbindingen per vliegtuig en over land, is het hier heerlijk vertoeven.

Reis door de geschiedenis van Atacama

In Atacama is ook een stukje geschiedenis te vinden zoals de archeologische en de ecologische schatten. Denk bijvoorbeeld aan de geogliefen van Atacama, of Chuquicamata, de grootste open kopermijn ter wereld. De meest populaire attracties zijn: Tatio Geisers, Salar de Atacama, Valle de la Luna,  kleine woestijndorpjes, San Pedro de Atacama en Chiu Chiu.

Bezoek Calama tijdens uw rondreis door Chili

Calama wordt ook wel de hoofdstad van de woestijn genoemd, omdat het de enige grote stad midden in de Atacamawoestijn is die van klein oasedorp is uitgegroeid tot een druk en bedrijvig provinciecentrum met 130.000 mijnwerkers. Calama zelf heeft naast het Archeologisch en de replica van de Chiu Chiu kerk weinig te bieden. Het is voornamelijk uitvalsbasis voor een bezoek aan de grote Chuquicamata kopermijn, verschillende woestijnexpedities in de omgeving van San Pedro de Atacama en vertrekpunt voor de rit naar Salta (Argentinië), en de spoorlijn naar Uyuni en Oruro (Bolivia).