Rondreis Mexico: Mexico stad

Reis naar Mexico-stad tijdens uw vakantie

Mexico-stad werd in 1325 onder de naam Tenochtitlan gesticht door de Azteken. Volgens de legende zou hun god Huitzilopochtli dit nomadische volk de plaats aanwijzen waar ze zich zouden moeten vestigen. Het teken was dat een slang werd verslonden door een adelaar op een cactus, iets wat in het jaar 1325 gebeurde op een eiland in het Texco-meer. Dit werd dus de plek waar de Azteken hun stad Tenochtitlan stichtten, genoemd naar hun eerste legendarische leider Tenoch. De stad breidde zich al snel uit over andere eilanden. Op haar hoogtepunt had Tenochtitlan 200.000 tot 300.000 inwoners.

In 1519 bereikte de Spaanse veroveraar Cortés de stad. Na een maandenlange belegering door de Spanjaarden werd in 1521 de stad overgenomen en de hoofdstad van Nieuw-Spanje.

Vandaag de dag is Mexico-stad een van de grootste steden ter wereld en telt meer dan 20 miljoen inwoners. Ondanks de vervuiling en criminaliteit in de stad, is een bezoek de moeite waard. U vindt hier veel koloniale kerken, kathedralen, musea en verschillende ruïnes uit de pre-Spaanse tijd.

Het historische centrum is het oudste deel van de stad. Hier bevinden zich dan ook de meeste bezienswaardigheden. U vindt hier de Plaza de la Constitución; de zócalo (plein) van de stad. Aan het plein bevinden zich de kathedraal van Mexico-stad en het Nationaal Paleis. Ook bij het plein vindt u de ruïnes van de oude Azteekse Templo Mayor en de Baseliek van Guadalupe, het belangrijkste religieuze centrum van het land.