Rondreis Peru: Cusco en de Heilige Vallei

Reis met LAS naar Cusco en de Heilige Vallei

Cusco is zonder enige twijfel de meest bezochte stad van Peru. Cusco (dat navel van de wereld betekent) ligt op een hoogte van 3326m. en heeft hierdoor een relatief koud klimaat.

De culturele achtergrond van Cusco

De stad is jaren het religieuze en spirituele centrum van het grote Inca rijk geweest. Het Inca rijk strekte zich uit tot aan de westkust en de hoogvlakten van het Zuid Amerikaanse continent. Het oude Cusco werd gebouwd in de vorm van een poema wat voor de Inca’s het heilige symbool voor kracht en macht is. Toen de Spanjaarden in 1534 de stad Cusco veroverden stonden ze perplex van de pracht van de stad en beschreven deze als de stad van goud en licht.

Niet lang daarna verwoesten ze de oude Inca stad en werden de tempels en paleizen omgebouwd tot herenhuizen en de kerken in Spaans koloniale stijl gebouwd. Een groot deel van deze gebouwen zijn gebouwd op de oude fundamenten van de Inca stad. Op diverse plaatsen in Cusco staan nog Inca muren gemaakt van enorme granieten blokken. Deze blokken zijn zo fijn gegraveerd dat ze perfect in elkaar schuiven zonder de hulp van cement.
Een enorme aardbeving verwoeste in 1650 een groot deel van de stad. Deze aardbeving leidde tot de opbouw van het ‘nieuwe Cusco’.

Het nieuwe Cusco bestaat uit veel houtsnijwerk en schilderijen wat vandaag de dag nog terug te vinden is in de vele kerken en kloosters. De stad wordt omringd door de ruïnes van Sacsayhuamán, Qenko, Pukapukara en Tambomachay. Al deze opgravingen zijn te bewonderen tijdens een stadstour.

Bezoek Ollantaytambo en Pisac in de Heilige Vallei

De heilige vallei, ofwel Valle Segrado, is een zeer vruchtbare vallei waar de Inca’s veel van hun heiligdommen en ceremoniële centra oprichten. Het landschap in de vallei is adembenemend. Een groot deel van de bevolking loopt nog rond in hun traditionele kleding en spreekt nog steeds de taal van de Inca’s: het Quechua.

Bezienswaardigheden in de Heilige Vallei

In de Heilige Vallei liggen een aantal interessante plaatsen die een bezoek meer dan waard zijn. In Pisac is dagelijks een traditionele indianenmarkt waar veel handgemaakte spulletjes te koop worden aangeboden. Op zondag is het mogelijk om hier een mis in het Quechua bij te wonen. Ollantaytambo is een authentiek dorpje waar ook een aantal imposante ruïnes te vinden zijn en in Chinchero is op zondag een boerenmarkt waar nog sprake is van ruilhandel. De oogverblindende zoutpannen van Maras mogen zeker niet overgeslagen worden.