Over Panama

Waarom Panama


Panama is voor Latijns-amerikaanse begrippen een klein land en tóch heeft het zoveel moois te bieden. Panama is nog een onontdekt land, waar het toerisme nog in opkomst is en u zelf dus veel kunt gaan ontdekken tijdens uw rondreis. Ook voor de eco-reiziger is Panama ideaal, doordat het steeds meer bekend wordt als bestemming met duurzaam toerisme.

De skyline van Panama Stad die u ziet bij aankomst doet een beetje denken aan Miami. Er zijn rechtstreekse vluchten met de KLM vanaf Amsterdam. Zonder tussenstop reist u in ongeveer 10 uur in Panama!
Panama City is één van de meest moderne steden van Midden-Amerika en is opgedeeld in een koloniaal en een modern deel. Koloniaal Panama City oftewel Casco Viejo heeft vele in Spaanse stijl gebouwde kloosters en straten.
Zeker de moeite waard is tijdens uw vakantie is een bezoek aan het Panamakanaal dat de Grote Oceaan met de Atlantische Oceaan verbindt.

Panama heeft een enorme diversiteit aan flora en fauna, tropische regenwouden, één vulkaan, hooglanden, prachtige stranden en eilanden. Ook bijzonder aan Panama is dat er het één van de weinige landen in Midden Amerika is, waar veel indianen wonen. De Embera indianen leven in de regenwouden, de Kuna indianen op de San Blas eilanden en de Ngobe-indianen in de Bocas del Toro archipel.

De schoonheid van tropische eilanden van San Blas in het noorden geven de reiziger het ultieme bounty-gevoel. De vele kleine eilandjes zijn adembenemend met witte palmboomstranden en helderblauw water in combinatie met de authenticiteit van de door Kuna gerunde lodges laten u een vakantie beleven, die u niet snel weer vergeet.

Voor avontuur tijdens uw rondreis kunt u in de bergen bij Boquete wildwater raften, canopy tours maken en ook voor de beste snorkel- en duikplekken zijn er veel mogelijkheden om dolfijnen, haaien, walvissen en manta’s te spotten.

Op Bocas del Toro vindt u een mix van alles en een levendige plaats waar u ook ’s avonds vertier zult vinden.

Panama zelf is perfect voor een rondreis van 2 weken, aangezien het land goed bereisbaar is en de afstanden relatief klein. Ook is een reis naar Panama goed te combineren met rondreizen door Costa Rica en Nicaragua. Kortom: Panama is echt helemaal te gek!

 Algemene info


Officiële naam
República Panama


Hoofdstad
Panama stad


Officiele taal
de officiële taal van Panama is Spaans, daarnaast wordt er ook Engels gesproken.


Geografie
Panama is het meest zuidelijk gelegen land van Centraal Amerika. Ten noorden van het land ligt de Caribische Zee, ten zuiden de Grote Oceaan en de Golf van Panama. De oppervlakte van Panama is ruim 78.000 vierkante kilometer. Doordat de kustlijnen lang zijn, beschikt Panama over veel mooie zandstranden. Hierbij moeten ook nog eens de vele eilanden en eilandjes geteld worden waaronder de adembenemende San Blas-eilanden. Op het smalste punt tussen beide zeeën ligt het Panamakanaal. Het Panamakanaal is 80 km lang en verdeelt Panama in een oostelijk en een westelijk deel.

De kustgebieden zijn vlak, maar de binnenlanden zijn bergachtig. Met 3477 meter is de Volcan de Chiriqui het hoogste punt van het land.


Bevolking
3 miljoen inwoners


Klimaat Panama
Panama heeft een tropisch, zeer vochtig klimaat, met slechts 2 seizoenen: een droge periode tussen januari en april en  een natter seizoen tussen half april en december.
Aan de noordkant valt twee keer zoveel regen als in het zuiden. Het regent niet constant, maar er vallen korte, hevige buien, die vaak gepaard gaan met een stevige storm.
De temperatuur is het hele jaar door tussen de 21° en 35° in het laagland, en tussen de 10° en 18° in de bergen. ‘s Nachts koelt het niet veel af en is het nog wel een graad of 25°.
Het droge seizoen is de beste tijd om Panama te bezoeken, vooral als u van plan bent om lange wandeltochten te maken. Sommige routes door de jungle zijn in de regentijd moeilijk begaanbaar. Maar ook in het nattere seizoen treft u vaak prima weer met af en toe wat regen.


Munteenheid Panama
De Panamese munteenheid, de balboa (genoemd naar de eerste Spanjaard die de Grote oceaan bereikte) is gekoppeld met de Amerikaanse dollar. Als papiergeld wordt de Amerikaanse dollar gebruikt. Bij pinautomaten krijgt u dan ook dollars. Wisselen kan alleen op het vliegveld en in de ‘casas de cambio’ in de hoofdstad. Wij raden aan dollarbiljetten mee te nemen. Let erop dat als u naar de San Blas eilanden reist, dat u daar geen pinautomaten heeft en wat contant geld meeneemt. Op Bocas del Toro zijn wel 2 pinautomaten, die het overigens niet altijd doen.


Religie
Rooms – Katholiek 84%, Protestantisme 6% en Islam 5%.

Informatie voor de rondreizende toerist in Panama


Reismogelijkheden Panama
Vanaf Amsterdam kunt u met KLM direct op Panama vliegen. De internationale luchthaven heet Tocumen. Deze ligt op 35 km afstand van Panama-stad. Een vlucht vanuit Amsterdam duurt ongeveer 10 - 11 uur.
Autohuur in Panama is een prima optie. Mogelijkheden genoeg, veel goede wegen en de prijzen zijn redelijk.

In de steden kunt u een bus nemen of een taxi aanhouden. Er zijn er genoeg en ze zijn niet duur. Spreek wel altijd van te voren een prijs af, anders kunt u wel eens voor een verassing komen te staan. LAS regelt graag transfers voor u, zodat u tijdens uw rondreis in een comfortabele auto van A naar B wordt gebracht door onze medewerkers.


Vereiste Visa Panama
Nederlandse en Belgische toeristen hoeven hebben geen visum nodig voor een rondreis door Panama, mits u niet meer dan 90 dagen in Panama verblijft.               Het paspoort moet na terugkomst van uw reis minimaal 6 maanden geldig zijn.


Betaalmogelijkheden
Creditcards worden geaccepteerd door hotels, restaurants, winkels en door reisbureaus, maar zijn elders als betaalmiddel nauwelijks bruikbaar. Pinautomaten zijn er veel in de grotere plaatsen in Panama. 


Fooien
De standaard fooi in Panama is 10% van de rekening. Echter in kleine cafés en informele eetgelegenheden is een tip niet noodzakelijk. Taxi’s verwachten geen tip.


Tijdsverschil Panama
In Panama is het 6 uur vroeger dan in Nederland. 


Feestdagen
1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Drie Koningen
9 jan – Nationale rouwdag
21 maart – Goede vrijdag
23/ 24 maart – Pasen
1 mei – Dag van de arbeid
11/ 12 mei – Pinksteren
3 november – Onafhankelijkheidsdag
28 november – Onafhankelijkheidsdag van Spanje
8 december – Moederdag
25 december – Kerstmis
Februari - Carnaval 

Nederlands Consulaat in Panama
Condominio Tower Plaza, 1e verdieping

Calles 50 y Beatriz m.Cabal
Ciudad de Panama
Tel: (507) 264 7257

E-mail: consuladonl@cwpanama.net

 

Belgisch Consulaat in Panama

2e verdieping, Casa Eusebio A. Morales, Avenida Eloy Alfaro y Calle 8, San Felipe

Ciudad de Panama

Tel: (507) 262 8868

E-mail: cocige@grupoescope.com


Elektriciteit
In Panama is het voltage 110V. In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen opladen met behulp van een wereldstekker. Deze zijn verkrijgbaar in de taxfree winkels op Schiphol.


Vaccinaties Panama
Gele koorts wordt aanbevolen bij een reis naar Panama. Andere aangeraden vaccinaties zijn DTP, buiktyfus en hepatitis A. Voor sommige plaatsen wordt antimalaria aanbevolen. Voor extra informatie verwijzen we u door naar de GGD: www.ggd.nl

Klik hieronder voor info over plaatsen