Over argentinië

Waarom Argentinië


 

Argentinië
het land van adembenemende en tegenstrijdige natuurverschijnselen, zoals

Watervallen in Iguazú en schilderachtige indianendorpjes te midden van goudgeel gekleurde bergen in Salta en Jujuy. Moerassen en rivieren in het onontdekte Esteros de Iberá.  Walvissen, pinguïns, zeeleeuwen en nog veel meer dieren op het schiereiland Península Valdés. Kristalheldere meren in het ruige en bergachtige gebied rondom Bariloche en de imposante blauwgekleurde gletsjers in Calafate. Woeste en ongerepte natuur in Patagonië en Vuurland en talloze natuurparken over het hele land. Eindeloze wijngaarden in Mendoza, met op de achtergrond het imposante Andesgebergte.

Naast de natuurwonderen in dit land, treft u ook een bijzondere cultuur aan: prehistorische indianencultuur vermengd met de beschaving uit de Spaanse koloniale tijd dat men terug vindt in vele ruïnes Deze cultuur met haar traditionele feesten zijn in het hoge noorden nog steeds te zien.

Wat betreft activiteiten in Argentinië zijn de mogelijkheden oneindig: paardrijden, zeilen, fietsen, duiken, surfen, vissen, polo, noem maar op……

In onze winter is het in Argentinië volop zomer, wat Argentinië nóg interessanter maakt als bestemming. Het zonnige land is een heerlijke onderbreking van de lange donkere dagen in Nederland.  

Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië is één van de hipste steden van dit moment. Hier kunt u zich gemakkelijk een week vermaken. Op een marktje in de tangowijk San Telmo, in de havenwijk La Boca, waar, in een goed restaurant of een leuke club in de trendy wijk Palermo of in één van de parken van de altijd levendige stad.  Hier verveelt u zich nooit en het aantrekkelijke prijspijl maakt het mogelijk volop te genieten van een bezoek aan dit land.

Argentinië….een land waar ieder mens die de natuur bewondert, cultuur waardeert en openstaat voor een warme en bruisende sfeer, een onvergetelijke tijd zal hebben.Algemene info


Officiële naam
República Argentina

Hoofdstad
Buenos Aires

Officiële taal: Spaans
De  officiële taal is het Spaans, hoewel de immigranten ten dele hun eigen taal behouden hebben. De belangrijkste inheemse talen zijn het Guaraní, gesproken in het noordoosten, en het Quechua, gesproken in het noordwesten.


Geografie: 
Argentinië is het meest zuidelijk land van Zuid Amerika. Met een oppervlakte van 2.791.810 Km2 (de eilanden Las Malvinas, andere Atlantische eilanden en een gedeelte van Antartica meegerekend) is Argentinië het op één na grootste land in Zuid Amerika en achtste op de wereldlijst.
Het land is 1425 KM breed en 3800 KM lang.

Het noorden grenst met Bolivia, Paraguay en Brazilië, de westkant ligt aan de Atlantische kust en grenst met Uruguay en de west- en zuidkant grenst aan Chili.


Klimaat
Vanwege de enorme oppervlakte kent Argentinië verschillende klimaatgebieden en landschappen. Er zijn dan ook verschillende klimaten, onder te verdelen in de volgende gebieden:

Het Noordwesten is bekend om haar tropische klimaat. De grens met Bolivia is zelfs een van de warmste plaatsen van heel Zuid-Amerika. De temperaturen stijgen vaak tot boven de veertig graden Celsius. In de winter daalt de nachttemperatuur aan deze noordgrens tot gemiddeld 11 graden.

Het Noordoosten is voornamelijk subtropisch.

In de Centrale Sierra’s heerst een bergklimaat. De bergen hebben een hooggebergteklimaat met op de hoogste toppen eeuwige sneeuw en altijd vorst. In de bergen komen ook hete dagen voor, die worden afgewisseld door extreem koude nachten. Vorst komt ook vaak voor in het zuiden op de hoogvlaktes die op enkele honderden meters boven zeespiegel liggen. De centrale sierras van Córdoba en San Luis bieden een redelijk droog en gematigd klimaat.

De pampa’s heeft hete zomers. De dagtemperatuur loopt in januari op tot 31 graden. In de wintermaand juli is het op deze laagvlakte fris.
's Nachts is het +3 graden en een kouaanval uit het zuiden kan heel Argentinië bedekken. Hier woont de meerderheid van de Argentijnse bevolking.

De hoogvlakten van Patagonië in het zuiden met langs de kust laagvlaktes, hebben de laagste temperaturen. 

Vuurland heeft een zeeklimaat.


Bevolking
De bevolking van Argentinië van bijna 37 miljoen inwoners is ongelijk verdeeld over het land. Ongeveer een derde woont in de provincie Buenos Aires. Andere grote bevolkingscentra zijn: Córdoba, Rosario, Tucuman, Mendoza en Bahia Blanca. Zuidelijk van Patagonia's Rio Colorado is de bevolking klein.

85% van de bevolking is afkomstig van de immigranten -stroom uit Europa.

Steden
Buenos Aires (11 miljoen), Códoba (1,2 miljoen), Rosario (1,15 miljoen), Mendoza (851.000), Tucumán (626.143), La Plata (520.64),, Mar del Plata (519.70), Salta (367.099)


Religie
De officiële religie in Argentinië is rooms-katholiek (93%), hoewel er godsdienstvrijheid is voor bij voorbeeld protestanten (2,5%), joden (2%), moslims, Grieks-orthodoxe en Russisch-orthodoxe kerken.


Munteenheid
De Argentijnse Peso is de officiële munteenheid. Er zijn biljetten van 2, 5, 10, 50 en 100 peso en munten van 1, 5, 10, 25 en 50 cent en 1 Peso. 1 Peso staat gelijk aan ongeveer 0,20 eurocent.


Politiek
Argentinië is een vertegenwoordigende en federale republiek, zoals vastgelegd in de grondwet. Het land is verdeeld in 23 provincies en de federale hoofdstad (de Stad Buenos Aires). De nationale president en vice-president, maar ook het hoofd van de regering van de Stad Buenos Aires, de provinciale gouverneurs en de leden van de wetgevende lichamen, worden gekozen bij algemene, geheime en verplichte verkiezingen onder alle burgers (mannen en vrouwen) boven de 18 jaar. Herverkiezing van de president voor één tweede periode van vier jaar is toegestaan. Op dit moment heeft Argentinië een vrouwelijke president: Cristina Kirchner, die het presidentschap heeft overgenomen van haar man.


Informatie voor de toerist


Hoe te reizen
Argentinië biedt veel mogelijkheden om te reizen: vluchten, bussen, boten en enkele treinen.
De meeste vluchten komen aan- en vertrekken vanaf  de internationale luchthaven Ministro Pistarini (Ezeiza), ongeveer 35 km vanaf de stad. 

De bussen in Argentinië zijn zeer comfortabel, voorzien van airconditioning, TV en toiletten, rijden tussen alle bestemmingen in het land. Ook in de grote steden is er lokaal busvervoer.
Binnenlandse vluchten, die naar alle uithoeken van het Argentinië vertrekken vanaf het vliegveld Jorge Newbery in Buenos Aires, worden voornamelijk verzorgd door Aerolíneas Argentinas en Austral. De luchthavens hebben goede transfermogelijkheden naar de binnenstad via bussen, taxi's en huurauto's met chauffeur (remises).

Beste Reistijd
Argentinië kent haar hoogseizoen tijdens de maanden januari en februari, de zomervakantie in het land. Dit zijn de drukste maanden qua toerisme, omdat ook veel Argentijnen zelf gaan reizen binnen het land.
De zomer van Argentinië (januari, februari en december en maart) is de beste tijd van het jaar om naar o.a. Patagonië, de centrale sierras (Córdoba en San Luis), en de kust van Buenos Aires te reizen.

In de winter (juni, juli en augustus) is het aangenaam vertoeven in het Noordoosten, mede door de lage regenval gedurende deze maanden. Ook de tropische hitte is beter te verdragen in de Argentijnse winter.

De herfst en de lente zijn ideaal voor de gebieden als Cuyo. Juli en augustus zijn de beste maanden om naar de ski-centra’s te gaan.

De winter en de lente worden als ideale maanden beschouwd om naar de watervallen in Iguazú te gaan (de zomer is erg warm in dit gebied!).


Vereiste Visa
Toeristen hebben een geldig paspoort nodig om te reizen. Ook dient het paspoort na terugkomst in Nederland nog tenminste 6 maanden geldig te zijn. U mag maximaal 90 dagen in het land verblijven.


Betalingsmogelijkheden
De officiële munteenheid is de Peso. De Amerikaanse dollar wordt ruim geaccepteerd. Andere buitenlandse valuta kunnen in Pesos gewisseld worden bij banken en officiële wisselkantoren. De best geaccepteerde creditcards zijn American Express, VISA, Diners en Master Card. Buiten Buenos Aires kan het lastig zijn travelers-cheques te innen.


Fooien
Het is gebruikelijk een fooi van 10% te geven in de cafetarias en restaurants.


Winkeltijden
Winkels zijn geopend van negen uur of half tien 's morgens tot half acht 's avonds, hoewel sommige sluiten rond het middaguur en dan langer open blijven. Op zaterdag zijn de winkels geopend van 9 uur tot half één of één uur. Deze openingstijden zijn echter niet verplicht en sommige winkels zijn ook op zaterdagmiddag en zondag geopend. Grote winkels zijn vaak dagelijks tot 's avonds laat geopend.


Feestdagen
Nationale feestdagen in een overzicht:

1 januari - Nieuwjaarsdag

2 april - Herdenking Las Malvinas

20 juni- Dag van de vlag

1 mei- Dag van de Arbeid

25 mei - Herdenking Revolutie

09 juli - Onafhankelijkheidsdag

17 augustus - Herdenking Generaal San Martín

12 oktober - Dag van de bevolkingsgroepen

8 december - Onbevlekte ontvangenis

24 en 25 december - Kerst


Ambassade & Consulaat Nederland:

Edificio Porteño Plaza II

Olga Cossenttini 831, 3e verdieping
Tel: +0054 (011) 4338-0050

E-mail: bue@minbuza.nl

Ambassade & Consulaat België:

Defensa 113, 8e verdieping
Tel: +0054 (011) 4331-0066/67/68/69

E-mail: Buenosaires@diplobel.fed.be

 
Tijdzone
In Argentinië is het vier uur (in de Nederlandse wintertijd) of vijf uur (in de zomertijd, dus van eind maart tot eind oktober) vroeger dan in Nederland.

Electriciteit
220/240 volt, 50 Hz wisselstroom.