Over Nicaragua

Waarom NicaraguaNicaragua is het land van meren en vulkanen, koloniale steden, Spaanse en inheemse invloeden, kleurrijke markten, regenwoud en prachtige stranden. Het is het grootste land van Midden Amerika en grenst aan Honduras in het noorden en Costa Rica in het zuiden.
Nicaragua heeft heel veel te bieden: Verspreid over het westen van het land zijn verschillende vulkanen te vinden, waarvan de Mombacho, Momotombo en Masaya de bekendste zijn. 
Ook is het vulkanische eiland Ometepe dat in het enorme (zoetwater) meer van Nicaragua ligt, zeker een bezoek waard.

De koloniale steden Leon en Granada zijn prachtig met gekleurde kerkjes en gezellige pleinen en een vulkanenlandschap op de achtergrond.
Om uw rondreis Nicaragua in stijl af te sluiten zijn de paradijselijke ‘maïs eilanden’ met hagelwitte stranden een prachtige bestemming.
Nicaragua wordt nog weinig bezocht. De onrust in het verleden heeft het land een negatief imago bezorgd. Toch is het er al jaren rustig en de stabiliteit is toegenomen. De mensen zijn zeer vriendelijk en doordat het land nog weinig bezocht wordt door toeristen voelt u zich er welkom.

 

Wie zich geen toerist wil voelen kan zich in de armen laten sluiten door de hartelijke mensen en het afwisselende landschap van Nicaragua!Algemene infoOfficiële naam
Nicaragua


Hoofdstad
Managua


Officiële taal
Spaans; aan de Atlantische kust ook Miskito, Sumo en Engels 


Geografie

Nicaragua grenst in het noorden aan Honduras en in het zuiden aan Costa Rica. Het land ligt tussen de Caribische Zee in het oosten en de Stille Oceaan in het westen. Geografisch gezien kan het land in drie regio’s worden verdeeld: de laaglanden langs de Grote Oceaankust, de hooglanden en de laaggelegen gebieden aan de Caribische kust.


Klimaat
Nicaragua heeft een tropisch klimaat. Aan de kust langs de Grote Oceaan is het altijd erg heet, maar de lucht is fris. Bijna alle dagen aan de westkust beginnen zonnig en eindigen ’s middags of ’s avonds met korte regenbuien.


Bevolking
Het grootste deel van de bevolking leeft in de laagvlakte aan de Pacifische kant. De meeste bewoners zijn mesties: een mix van mestiezen en Spanjaarden. Zuivere Indianen of blanken zijn in de minderheid. Ongeveer een tiende van de bevolking is gekleurd en leeft in de dunbevolkte Caribische kustregio. Deze bevolkingsgroep is voornamelijk van Antilliaanse origine, nazaten van Jamaicaanse en Haïtiaanse arbeiders die naar Nicaragua kwamen in de Britse tijd. Verder is een nog een kleine gemeenschap van mensen uit Syrië, Armenië, Palestina en Libanon en een Centraal-Aziatische gemeenschap van Japanners, Taiwanezen en Chinezen.


Grootste steden 
Managua, Granada, Leon


Munteenheid
De munteenheid van Nicaragua is de ‘Córdoba’, onderverdeeld in 100 ‘centavos’. 1 Nicaraguaanse Córdoba is gelijk aan 0,05 euro.

Informatie voor de toerist

Hoe te reizen in Nicaragua

Huurauto: Autorijden in Nicaragua is prima te doen. De meeste wegen zijn in redelijk goede staat. Een auto huren is vrij duur, maar de benzine daarentegen is goedkoop. De wegen zijn op sommige plaatsen moeilijk begaanbaar, daarom raadt LAS aan een 4x4 te huren.

Bus: Lokale bussen rijden regelmatig en frequent, maar zijn vaak erg vol en men moet uitkijken voor zakkenrollers. De bussen zijn nog oude gele schoolbussen uit de Verenigde Staten die men veel uit films kent.


Beste Reistijd Nicaragua

De beste reisperiode is van half november t/m april, het droge seizoen. In het oosten van het land kan het echter ook in de droge tijd flink regenen.
Van juni tot in oktober kunnen tropische wervelstormen over Nicaragua trekken.


Vereiste Visa
Voor een bezoek aan Nicaragua van korter dan 90 dagen is geen visum nodig maar slechts een paspoort vereist dat na terugkomst in Nederland nog minimaal zes maanden geldig is.


Betalingsmogelijkheden
U kunt in Nicaragua gemakkelijk geld op nemen met giro- en bankpassen met het Cirruslogo, met name in de grote steden . Toch is het verstandig ook wat Amerikaanse dollars mee te nemen voor het geval dat pinautomaten niet werken.


Fooien
Het geven van een fooi in de dienstverlenende sector is gebruikelijk. Dit geldt ook voor restaurantpersoneel, hoewel vaak automatisch een bedrag voor bediening in rekening wordt gebracht. Een fooi van 10 % is gebruikelijk.


Winkeltijden
Winkels zijn doorgaans geopend van maandag tot en met zaterdag van 09.00-18.00 uur. Sommige winkels sluiten eerder (zeker op zaterdag) en soms zijn winkels tussen de middag gesloten.


Feestdagen
1 mei – Dag van de Arbeid
19 juli - Sandinistische Revolutie van 1979
15 september – Onafhankelijkheidsdag
2 november - Dag van de Doden

Ambassade van Nederland in Nicaragua

Calle Erasmus de Rotterdam 78
Carretera a Masaya km 5
Del Colegio Teresiano 1c sur, 1c abajo

Managua

Tel: (+505) 2276 8630

E-mail: mng@minbuza.nl

Ereconsulaat België

De la CST (Central Sandinista de Trabajadores), 1 cuadra sur, 20 varas oeste

Calle 27 de Mayo

Managua

Tel: (+505) 2222 3202

E-mail: targae@targaind.com

Tijdzone
In de winter is het in Nicaragua 7 uur vroeger dan in Nederland. Gedurende onze zomertijd komt daar nog een uur bij en is het tijdverschil 8 uur.


Electriciteit
In Nicaragua is het voltage 110. Op de meeste scheerapparaten en haardrogers zit een schakelaar waarmee u het voltage kunt omzetten van 220 naar 110 volt. U heeft wel een reisstekker nodig. Deze is het zelfde als een stekker voor de Verenigde Staten.

 

Klik hieronder voor info over plaatsen