Rondreis Guatemala: meer van Atitlán

Reis naar de meer van Atitlán

Één van de meest spectaculaire bestemmingen van Centraal Amerika is zonder enige twijfel het meer van Atitlán. Volgens vele is dit sprookjesachtige meer zelfs het mooiste meer van de wereld.

Het meer van Atitlán is ongeveer tachtigduizend jaar geleden ontstaan door een zeer krachtige vulkaanuitbarsting. In de krater heeft zich door de jaren heen een prachtig meer gevormd. Opvallend is de rust en het heldere water. Vooral vroeg in de ochtend is het uitzicht over het meer met de vulkanen op de achtergrond adembenemend.

Het meer ligt op een hoogte van 1500 meter en wordt omringd door twaalf vulkanen. De drie krachtigste vulkanen zijn Tolimán (3158m.), Atitlán (3537m.) en San Pedro (3020m.).

Rond het meer liggen zeventien dorpjes met ieder hun eigen authentieke gewoontes en gebruiken. De inwoners van de dorpen dragen hun kleurrijke traditionele klederdracht welke in elk dorp verschillend is.

De mooiste plaatsen aan het meer van Atitlan:

Panajachel

Het grootste en meest bezochte plaatsje aan het meer is Panajachel. De bijnaam van Panajachel is Gringotenango dat ‘plaats van de buitenlanders’ betekend.

Doordat Panajachel het meest ontwikkeld is op het gebied van toerisme brengen veel reizigers alleen een bezoek aan deze plaats. Het wemelt er van de gezellige barretjes en restaurantjes. Wanneer u echter de authentieke indianendorpen wilt bezoeken, dan raden wij een verblijf in Santiago Atitlán of San Pedro La Laguna aan.

 

Santiago Atitlán

Tussen de vulkanen Tolimán en San Pedro ligt het authentieke indianendorp Santiago Atitlán. Deze plaats is na Panajachel het meest bezochte dorp aan het meer. Ondanks de vele bezoekers heeft het dorp zijn authenticiteit behouden. De Maya vrouwen lopen in hun prachtig versierde klederdracht. Op straat ziet u de vrouwen kun kleding weven en lopen ze met grote waterkruiken op hun hoofd langs het meer. De beste dagen om dit plaatse te bezoeken zijn op vrijdag en zondag. Op deze dagen is er een kleurrijke indianenmarkt in het dorp.

 

San Pedro La Laguna

Het kleine dorpje San Pedro La Laguna ligt aan de westoever van het Meer van Atitlán aan de voet van de San Pedro vulkaan. Het plaatsje is vooral populair onder toeristen die Spaans willen leren.

San Pedro La Laguna staat verder bekend om zijn koffieplantages en thermale baden. Vanuit San Pedro kunt u prachtige wandeltochten naar omliggende plaatsjes maken. Een populaire tocht is naar de top van de San Pedro vulkaan.