Rondreis Mexico: Chichén Itzá

Reis naar Chichén Itzá

In het noorden van de Mexicaanse staat Yucatan ligt een van de belangrijkste steden uit het Maya tijdperk; Chichén Itzá. Het is een van de mooiste en meest bezochte Mayasteden ter wereld. De stad is omstreeks 510 gesticht, maar werd pas rond 650 belangrijk in de Mayawereld.

Attracties Chichén Itzá

Karakteristiek voor Chichén Itzá is de duidelijke tweedeling tussen de oude en nieuwe stad. De oude stad is gebouwd tussen 600 en 900 door de oude Maya’s. De nieuwe stad is gebouwd omstreeks 1100 met duidelijke invloeden van de Tolteken. Door deze vermenging van verschillende culturen is de architectuur van Chichén Itzá uniek in Mexico.

Het meest indrukwekkende gebouw is El Castillo (ook wel de piramide van Kukulkán genoemd). Jaarlijks vindt hier op 21 maart en 21 september een waar spektakel plaats. Door de stand van de zon lijkt het alsof een slang van de trappen van de piramide afglijdt.

Een ander hoogtepunt van Chichén Itzá is de balspeelplaats. Hier moesten de Maya’s is twee groepen van zes spelers op leven en dood tegen elkaar strijden. Via een oud pad komt u bij de Cenote Sagrado (de heilige bron) waar de Maya’s hun offers brachten aan de regengod Chac als er droogte heerste. Veelal bestonden de offers uit goud, zilver, jade en aardewerk, maar er werden ook kinderen en maagden geofferd.

Doordat Chichén Itzá dagelijks door duizenden dagtoeristen vanuit Cancun of Playa del Carmen bezocht wordt, adviseert LAS u om in een oude haciënda bij Chichén Itzá te overnachten. U kunt dan als een van de eersten in alle vroegte het park bezoeken.