Rondreis Argentinië: Bariloche en het Merengebied

Bariloche

San Carlos de Bariloche, gelegen aan het Nahuel Huapi meer, is de trekpleister voor zowel Argentijnse als buitenlandse toeristen. Deze in de bergen gelegen hoofdstad ligt op 1.720 km afstand van Buenos Aires of 2 uur vliegen. Met haar 50.000 inwoners is ze het middelpunt van het toeristische centrum van de zuidelijke Cordillera. Het wordt ook wel het ‘Zwitserland’ van Argentinië genoemd, doordat het gebied bestaat uit meren, watervallen, rotspartijen en besneeuwde bergtoppen, (de rand van de Andesgebergte).

Voor wandelingen, berg- en trektochten en klimmen is de omgeving van Bariloche een mooi paradijs. Een bijzondere attractie is een 12 hectare groot mirrebos op één van de vele eilanden. Deze kaneelkleurige bomen vindt u in zo'n concentratie nergens ter wereld: sommige bomen zijn wel 250 jaar oud. In de omgeving wordt 's winters geskied en 's zomers gesurft. Maar u kunt er ook paardrijden en het is een goed uitgangspunt voor wandelaars.

Ook de faciliteiten als campings en refugio’s, en de aanduidingen van de wandelpaden zijn erg goed geregeld. Verschillende wandelroutes of meerdaagse trekkingen zijn mogelijk.

San Martin de los Andes

San Martin de los Andes is een zeer prettige plek om te verblijven en een uitstekende uitvalsbasis om het zuidelijke gedeelte van deze regio te ontdekken. Het landschap is adembenemend mooi en straalt rust en vrede uit. Gedurende de winter geniet u van de sneeuw en kunt u prima skiën in het naastgelegen ski-resort Chapelco. In de zomer komt de natuur prachtig tot zijn recht en kunt u een bezoek brengen aan het Nationaal Park Lanín. Sportvissen, trekkings, raften, safari’s, 4x4 drives en bergbeklimmen behoren tot de mogelijke activiteiten in het park. In het schilderachtig stadje, start de 7-merenovertocht (119 km lang).

San Martin de los Andes, dat tussen het Lácar-meer en de Vega Maipú-vallei ligt, is een pittoreske stad met gezellige houten gebouwen die een beetje aan de Alpen doet denken. De stad biedt een comfortabel en gastronomisch verblijf met gezellige restaurants waar de specialiteiten hert, forel en fondue zijn. Ook de theehuizen en cafetaria dragen hun steentje bij aan de gezellige sfeer die hangt in San Martin de los Andes.

Esquel

Esquel is een plaats die ooit door Welshe immigranten is opgericht, wat nog steeds elk jaar wordt herdacht tijdens het Welshe feest op 28 juli. Overal waar u zich bevindt in de vallei: er zijn altijd bergen en heuvels. In de winter door sneeuw bedekt en in de zomer helemaal groen. Het is er heerlijk wandelen. U kunt een halve dag uittrekken voor de beklimming van de Cerro la Hoya of de Cerro la Cruz. Van de laatste kunt u de top van de al berg zien vanaf het centrum van Esquel.

13 km. van het centrum van Esquel ligt La Hoya, een skioord dat vooral bekend is om zijn sneeuw in het voorjaar. Het skigebied is kleiner dan dat van Bariloche, wat als voordeel heeft dat er geen lange wachtrijen voor de liften zijn. Buiten het ski-seizoen kunt u er met de stoeltjeslift naar boven om te wandelen.


Neuquén

Neuquen, met de op 265 meter hoogte gelegen gelijknamige provinciehoofdstad, heeft een nationaal park, Lanin, met zijn betoverende diepblauwe meren omgeven door beboste bergen met hoge toppen, waarvan enkele, waaronder de vulkaan Lanin, 3.770 meter hoog, het hele jaar door met sneeuw zijn bedekt.