Over Brazilië

Waarom Brazilië


 

Wie eenmaal in Brazilië is geweest, wil altijd terugkeren. Brazilië is het land van pracht en praal van het carnaval, koloniale barokke steden en eindeloze Amazone. Prachtige watervallen van Iguaçu, moerasgebied in de Pantanal en schitterende stranden in het Noordoosten.

Naast de tegenstrijdige natuurverschijnselen wordt u meegesleept door de rijkdom aan culturele uitingen van de Brazilianen. Carnaval, muziek, dans. Deze uitingen zijn de uitkomst van een vermenging van verschillende rassen en geloven met als prettig gevolg een zeer vriendelijk en gastvrij volk, verenigd door de Portugese taal.

Brazilië heeft grote steden met aparte kenmerken en verschillende attracties voor de bezoekers. Rio de Janeiro heeft natuurlijk de beroemde stranden, maar ook prachtige uitzichten. In Rio bruist het van de energie. De Carioca’s paraderen over de Copacabana, lachen, praten en dansen!

Sao Paulo is een moderne stad met een rijke gastronomische traditie en een bruisend nachtleven. In Salvador de Bahia vindt u Portugees koloniaal erfgoed terug, vermengd met Afrikaanse tradities.

Brasilia, de federale hoofdstad heeft een indrukwekkende architectuur.

Recife, de hoofdstad van de staat Pernambuco was ooit de hoofdstad van het Hollandse Brazilië in de zeventiende eeuw. Vlakbij Recife ligt Olinda, een juweel van een stadje en tevens één van de historische steden op de wereld erfgoedlijst van UNESCO.

Kom naar Brazilië en laat u meeslepen door de het ritme, de warmte, de gastvrijheid en de schoonheid van de natuur!

 Algemene info


Officiële naam
Federative Republic of Brazil


Hoofdstad
Brasilia


Officiële taal
Portugees


Geografie
Brazilië ligt in het oostelijk-centrale gedeelte van Zuid Amerika en neemt bijna 50% van het continent in beslag. 58% bestaat uit bossen, waarvan het grootste gebied de Amazone is. Brazilië heeft 8 rivieren, waar ongeveer 20% van ‘s werelds schoonste water door stroomt.


Klimaat
Brazilië heeft voor het grootste deel een tropisch regenklimaat. Rond de Amazone heerst een regenwoudklimaat, ten noorden en ten zuiden heerst een savanneklimaat. In een een savanneklimaat is een droge tijd herkenbaar, terwijl dit bij een regenwoudklimaat niet het geval is. Ook in het gebied waar oerwoud is, heerst een savanneklimaat.
In het zuiden heerst een maritiem klimaat. Soms met een droge winter, maar richting Argentinië en Uruguay is er neerslag in alle jaargetijden.
Het Amazonegebied, de Pantanal en het Zuidoosten kent een regenklimaat van december tot maart. In het Noordoosten regent het van mei tot augustus.


Bevolking: 170 miljoen

Grootste steden:
São Paulo (10.4 miljoen), Rio de Janeiro (5.8 miljoen), Salvador (2.4 miljoen), Belo Horizonte (2.2 miljoen), Brasília (2 miljoen), Recife (1.4 miljoen)


Munteenheid:
De munteenheid in Brazilië is de real, die gelijk staat aan 0,38 eurocent.


Politiek:

Brazilië kent een federale staatsvorm, gebaseerd op de federale grondwet van 1988. Het land bestaat uit een federaal hoofdstedelijk district en 26 deelstaten met elk een eigen grondwet. De president wordt gekozen voor vier jaar en kan slechts eenmaal worden herkozen.

Sinds 2011 is Dilma Rouseff de president van Brazilië. Zij is de eerste vrouwelijke president in de geschiedenis van het land.

Informatie voor de toerist

Hoe te reizen:
Door de enorme afstanden ontkomt u er niet aan om veel te vliegen. LAS biedt voordelige airpassen, waarmee u meerdere vluchten op één ticket kunt reizen.

Echter kunt u zich ook uitstekend verplaatsen per bus. Het busnet is zeer uitgebreid en niet duur.


Beste Reistijd
Amazonegebied: juni – december
Hele land: september – half december


Vereiste Visa
Voor Brazilië is geen visum vereist. Het is toegestaan om maximaal 90 dagen achtereen in Brazilië te verblijven. Bij aankomst in Brazilië ontvangt u een zogenaamde immigration card, die u bij vertrek weer moet inleveren.
Voor een verlenging van de verblijfsduur moet een verblijfsvergunning worden aangevraagd bij de federale politie in Brazilië. De verlenging van het verblijf dient te worden aangevraagd voordat de periode van 90 dagen is verstreken. Het is toegestaan om maximaal honderdtachtig dagen per jaar in Brazilië te zijn.


Betalingsmogelijkheden
De meeste internationale creditcards worden geaccepteerd in winkels, restaurants en bij autoverhuurmaatschappijen. Bij sommige banken kunt u met uw creditcard bovendien geld opnemen. Veel geaccepteerde creditcards zijn: Visa, Mastercard en in ietwat mindere mate American Express en Diners Club.

Op veel plaatsen in de grote steden en op de meeste luchthavens kunt u geld opnemen met uw pinpas (mét Maestro teken). Dit kan echter lang niet bij alle banken.
U kunt met uw pinpas geld opnemen bij de Banco do Brasil en 24-hours banking pinautomaten en kiosken.
Travellers cheques in Amerikaanse dollars of Euro’s worden vrij algemeen geaccepteerd.
Let wel op dat travellercheques niet door iedereen worden geaccepteerd, omdat men bang is voor vervalsingen. Op de internationale vliegvelden is dit probleem echter niet aanwezig. Travellercheques geven een iets lagere koers dan cash geld.


Fooien
Bij de rekening in een restaurant zijn de fooien niet inbegrepen; 10 a 15 % extra is gebruikelijk. Bij de duurdere hotels en restaurants is de service al doorberekend, bij de middenklasse restaurants is dat niet het geval.
Afdingen kunt u op markten, bij verkopers op het strand en bij souvenirverkopers.


Winkeltijden
Banken zijn geopend van 10:00 tot 16:00 (geld wisselen 11:00 – 15:00) doordeweeks. Winkels zijn open tussen 09:00 en 18:00 doordeweeks en van 09:00 tot 13:00 op zaterdag. Winkelcentra zijn geopend van 10:00 tot 22:00 van maandag tot zondag.


Feestdagen
1 januari - Nieuwjaarsdag
24 februari-maart - Carnaval
14 april - Goede Vrijdag
21 april - Tiradentes
1 mei - Dag van de arbeid
15 juni - Corpus Christi
23 juni - São João
7 september - Onafhankelijkheidsdag
12 oktober - Heilige Nossa Senhora Aparecida
2 november - Allerheiligendag
15 november - Proclamatie van de republiek
24 en 25 december - Kerst


Ambassade & Consulaat Nederland:

SES - Quadra 801, Lote 05
Brasília
Tel. +0055 (061) 3961 3200

Fax: +0055 (061) 3961 3234

E-mail: bra@minbuza.nl


Ambassade & Consulaat België:

SES - Avenida das Nações, Quedra 809, Lote 32
Brasília
Tel: + 0055 (061) 3443-1133

Fax: + 0055 (061) 8443 9346 183

E-mail: brasilia@diplobel.fed.be


Tijdzone
Brazilië heeft 4 tijdzones. In de winter is er 3 uur tijdsverschil met Brasilia, in de zomer 5 uur.


Electriciteit
Rio de Janeiro, São Paulo, Salvador, Manaus: 110-220 volt
Belo Horizonte 120-220 volt
Foz do Iguaçu, Belém, Manaus 110 volt
Brasília, Recife, Fortaleza 220 volt