Waarom Mexico


Bij velen zal Mexico bekend staan als vakantiebestemming met populaire de badplaatsen Acapulco, Puerto Vallarta, Cancún en Playa del Carmen, echter dit land heeft zoveel meer te bieden!
Mexico brengt de reiziger duizenden jaren terug in de geschiedenis van de mensheid. Azteken, Maya’s, Tolteken, Mixteken, Olmeken en Zapoteken aanbaden de goden van de natuurkrachten en eerden hen met grootse bouwwerken. Talloze ruïnes en tempels zijn vandaag de dag een grote bezienswaardigheid en gemakkelijk te bezoeken tijdens een rondreis door Mexico.

Mexico is feest, overal en altijd. De Indiaanse en katholieke tradities en festiviteiten hebben een levendige en kleurrijke cultuur is ontstaan tot gevolg. De eigenaardige fascinatie met de dood die de Mexicanen hebben is daar een voorbeeld van. Dit wordt gevierd op Allerzielen, in het Spaans “Día de los Muertos” genoemd, waarbij de geest van overleden geliefden, familieleden en vrienden even lijkt te hebben teruggekeerd op aarde.

Het landschap van Mexico is zeer uiteenlopend; het land telt uitgestrekte nationale parken met bijzondere flora en fauna. Van ruig berglandschap met reuze cactussen, groene heuvellandschappen in het binnenland tot oogverblindende, hagelwitte stranden bij het schiereiland Yucatán.
Mijnsteden als Guanajuato, Zacatecas en Taxco zijn pareltjes dankzij hun bijzondere architectuur, maar ook steden als Veracruz en Mérida ademen Caribische sfeer die voornamelijk tot uiting komt in de muziek en de gerechten.
Mexico is gemakkelijk te bereizen per huurauto of per bus, u zult hoe dan ook genieten van de mensen, de cultuur, de natuur, de stranden, de muziek en het eten.

 Algemene infoOfficiële naam
Estados Unidos Mexicanos


Hoofdstad
Mexico City


Officiële taal
Spaans


Geografie
Met een oppervlakte van 1.964.375 km2 is Mexico, na Brazilië en Argentinië, het derde grootste land van Latijns-Amerika. Het is gezien het veertiende land in de wereld qua oppervlakte. In het noorden grenst het aan de Verenigde Staten, in het zuiden aan Guatemala en Belize, in het oosten aan de Golf van Mexico en de Caribische Zee en in het westen aan de Stille Oceaan. Het Mexicaanse landschap en klimaat kenmerken zich door grote verscheidenheid. Het land heeft zowel jungles als Alpenvegetatie, zowel moerasland als woestijnen en zowel gebieden die verschillende oogsten per jaar opleveren als onvruchtbare gronden. Deze onvruchtbare gronden beslaan ongeveer de helft van het landoppervlak en kunnen met name in het noorden worden gevonden.
Mexico-stad ligt op een hoogte van ruim 2.200 m in een vallei die door de Sierra Madre en haar vulkanen wordt omringd. In deze stad en de omgeving ervan woont ongeveer een kwart van de totale bevolking van het land.


Klimaat
Het klimaat in Mexico wordt bepaald door de hoogteverschillen en de omringende oceanen. We kunnen drie klimaatzones onderscheiden: een hete, een gematigde en een koude zone.
Hete zone
Tussen de 0 en 600 meter, aan de westkust, ligt de tierra caliente (hete zone). Gemiddeld is het er tussen de 23 en 26 graden.
Gematigde zone
De tierra templada (gematigde zone) met een gemiddelde jaartemperatuur van 17 tot 23 graden, bevindt zich tussen 600 en 1800 m. Het is de subtropische oostkust met uitzondering van de noordkust van Yucatán die betrekkelijk droog is.
Koude zone
De tierra fria (koude zone) ligt boven de 1800 meter en kent een gemiddelde jaartemperatuur beneden de 17 graden.


Bevolking
97,6 miljoen


Munteenheid
De Mexicaanse munteenheid is de peso. Behalve met peso’s kunt u op de meeste plaatsen ook met Amerikaanse dollars terecht. Euro's kunnen gewisseld worden bij een aantal banken, het is echter aan te raden om dollars mee te nemen of ter plaatse te pinnen. Bij de grote hotels kunt u ook met uw credit card betalen (Visa, Mastercard, American Express)


Religie
Katholiek (90%) en protestants (5%).

Informatie voor de toerist

Reismogelijkheden Mexico
Mexico biedt veel mogelijkheden om te reizen: vliegtuig, per bus en enkele treinen.
De meeste vluchten komen aan en vertrekken vanaf de internationale luchthaven van Cancún en Mexico City.
De eersteklasbussen in Mexico zijn zeer comfortabel en voorzien van airconditioning, TV en toiletten. De grote busmaatschappijen rijden tussen alle bestemmingen in het land. In de grote steden is er ook lokaal busvervoer.
Binnenlandse vluchten, die naar alle uithoeken van Mexico vertrekken, worden voornamelijk verzorgd door Aero Mexico en Mexicana.


Beste reistijd Mexico
Mexico kent veel verschillende klimaten. Aan de kust is het warm en vochtig, landinwaarts is het gematigder en droger. Het regenseizoen is van mei t/m oktober. De beste reistijd is tijdens het droge seizoen van november tot mei. In de overige maanden liggen de gemiddelde temperaturen rond de 25 graden, maar is er een hoge luchtvochtigheid.


Vereiste visa Mexico
Voor een verblijf in Mexico van minder dan 90 dagen is voor Nederlanders en Belgen geen visum vereist. Het paspoort moet na terugkomst minimaal 6 maanden geldig zijn.


Betalingsmogelijkheden Mexico
In vrijwel alle middelgrote en grote plaatsen in México is het mogelijk te pinnen met een europas bij een automaat waar het cirruslogo op staat en bij sommige privébanken. De meest gangbare creditcards worden in de grotere hotels en winkels geaccepteerd.


Fooien Mexico
Fooien zijn bij de nota’s van veel restaurants en hotels niet inbegrepen. In de meeste restaurants verwacht men een fooi van 10% tot 15%. U mag echter altijd extra fooi geven.
Een fooi is gebruikelijk in hotels voor de kamermeisjes, kofferjongens, chauffeurs en gidsen.


Winkeltijden
Van maandag t/m zaterdag zijn de winkels open vanaf 10 uur en sluiten om 19.00 uur. In dorpen en kleine steden zijn de winkels van maandag t/m vrijdag open tussen 10.00 en 13.00 en van 16.00 tot 20.00.

01 januari Nieuwjaarsdag
06 januari Día de los Reyes Magos; Driekoningen
02 februari Día de la Candelaría
21 maart Geboortedag van Benito Juárez
01 mei Dag van de arbeid
02 mei Cinco de Mayo; Nationale feestdag ter herdenking van de Slag van Puebla
15 augustus Maria-Hemelvaart
16 september Onafhankelijkheidsdag
12 oktober Día de la Raza; Dag van de ontdekking van Amerika door Columbus. Carnaval in Limón
01 & 02 november Día de los Muertos; Allerheiligen en Allerzielen
20 november Nationale feestdag ter herdenking van de revolutie
16 tot 24 december Processies die oorspronkelijk de reis van Maria en Jozef naar Bethlehem uitbeelden. Speciaal het vermelden waard zijn de processies in Oaxaca, Querétaro, San Miguel de Allende en Mexico Stad.
25 december Kerst


Ambassade & Consulaat Nederland
Av. Vasco de Quiroga 3000, 7e verdieping

Edificio Calakmul

Colonia Santa Fé, México D.F

Telefoon: +52 (0)55 5258 9921
E-mail: mex-info@minbuza.nl

Ambassade & Consulaat België
Avenida Alfredo Musset, 41 Colonia Polanco

Mexico Stad

Telefoon: +52 (0)55 5280 0758
E-mail: Mexico@diplobel.fed.be


Tijdzone
In Mexico is het in de Nederlandse zomertijd 8 uur vroeger; in de Nederlandse wintertijd is het verschil 7 uur.


Elektriciteit
De netspanning in Mexico is 110 volt. Verloopstekkers zijn zowel in Nederland en België als in Mexico te koop.