Waarom Costa Rica


De Schoonheid van Costa Rica

 

In Costa Rica draait alles om natuur: Tropische regenwouden, bergen, nevelwouden, hotsprings, prachtige stranden en vulkanen, waarvan enkelen nogactief zijn. Door de grote hoogteverschillen is Costa Rica verdeeld in verschillende klimaatzones met elk een eigen flora en fauna.

Gepaard met deze prachtige natuur in Costa Rica, gaat de hoeveelheid dieren in het wild, hét succes van het toerisme in Costa Rica. Brulapen, luiaards, wasberen, krokodillen, schildpadden, kikkers, toekans,  papegaaien en honderden ander soorten vogels zijn te bewonderen in verschillende gebieden van het land.

Jaarlijks komen ruim een miljoen bezoekers naar Costa Rica om de wonderschone natuur te bewonderen. Ook wat betreft avontuurlijke activiteiten heeft Costa Rica veel te bieden: Paardrijden, raften, canopytours, hikings, surfen, enzovoorts. Naast actie biedt de natuur ook veel rust.

 

Omdat Costa Rica een relatief klein land is en de afstanden gering zijn, kunt u gemakkelijk in korte tijd een aanzienlijk gedeelte van het land zien en van het ene nationaal park naar een ander natuurgebied reizen. U kunt dieren spotten, een vulkaan beklimmen, een canopy- of wandeltocht door het nevelwoud maken en de reis afsluiten met een paar dagen genieten op één van de talloze ongerepte stranden.

 

Het enige dat ontbreekt in Costa Rica zijn culturele bezienswaardigheden. In tegenstelling tot de roerige geschiedenis van de buurlanden is Costa Rica vrijwel altijd een oase van rust gebleven. In de hoofdstad San José zijn enkele interessante musea, maar er zijn weinig culturele monumenten te vinden. Daarom raden wij aan de stad te vermijden en direct na aankomst bieden we u een comfortabel verblijf aan in een lodge buiten de stad, waar u vanaf de eerste dag al kunt wennen aan de geluiden van tropische vogels en watervallen.

Wat betreft natuur heeft Costa Rica álles in huis voor een droomreis….voor strandliefhebbers, avonturiers, vogel-spotters en ook voor gezinnen met kinderen is Costa Rica gegarandeerd een overgetelijke bestemming!

 

 

 

 

 

 Algemene info


 

Officiële naam
Costa Rica

Hoofdstad
San José

 

Officiële taal
Spaans

 

Geografie
Costa Rica ligt op de landengte van Centraal-Amerika. Ten westen van Costa Rica ligt de Grote Oceaan en ten oosten ligt de Caribische Zee. Het hoogste punt is de Cerro Chirripo (3810 meter). In het land bevinden zich uitgestrekte nationale parken en reservaten (25% van het land is beschermd). Veel daarvan bestaan uit tropisch regenwoud. Daarnaast komen ook andere typen natuur voor in Costa Rica. De provincie Guanacaste was oorspronkelijk begroeid met droogbossen en graslanden, terwijl mangrovebossen op verschillende plaatsen langs de kust te vinden zijn.

 

Klimaat Costa Rica
In Costa Rica heerst een tropisch klimaat. De maximale temperaturen in de hoofdstad San José variëren tussen 22 C° en 28 C°. Aan de Pacifische en Caribische kust schommelen de maxima rond de 30°. Het kan zeer vochtig zijn.
Het regenseizoen aan de Pacifische kust is mei tot november en an de Caribische kust kan het hele jaar regen vallen, afgewisseld met strakblauwe luchten. De minste regen valt hier in de maanden september en oktober.

 

Bevolking
4,2 miljoen

 

 

Grootste steden  
San José

 

Munteenheid Costa Rica
De costaricaanse munteenheid is de colón. Behalve met colones kun je op de meeste plaatsen ook met Amerikaanse dollars terecht. Euro’s kunnen gewisseld worden bij een aantal banken (Banco Nacional, BCR), echter is aan te raden om dollars mee te nemen of ter plaatse te pinnen.

 

Politiek Costa Rica
Costa Rica heeft een lange democratische traditie, in tegenstelling tot veel andere Centraal-Amerikaanse landen, die gedurende lange tijd bananenrepublieken geweest zijn.

Er hebben geen grootschalige geweldsuitbarstingen plaatsgevonden sinds een kleine burgeroorlog in de jaren '40. In 1949 schafte president José Figueres Ferrer het leger af, waardoor Costa Rica een van de weinige landen zonder leger is.

Costa Rica is een democratische republiek. Aan het hoofd staat een president (momenteel is dat Oscar Arias Sanchez), die voor vier jaar gekozen wordt. Costa Rica heeft twee vicepresidenten. Het land kent een eenkamersysteem. Het parlement, de wetgevende vergadering, bestaat uit 57 leden.

 

Informatie voor de toerist

 

Hoe te reizen in Costa Rica
Omdat Costa Rica een relatief klein land is en de afstanden gering zijn, kan men gemakkelijk in korte tijd een aanzienlijk gedeelte van het land zien en van nationaal park naar een ander natuurgebied reizen. Een huurauto is ideaal; LAS biedt mooie self-drives door Costa Rica: U rijdt zelf, LAS regelt de auto en accommodatie. Het busnetwerk is ook prima en de tijden zijn van te voren op te vragen.

 

Beste Reistijd Costa Rica
Over het algemeen kan gesteld worden dat de periode december tot maart de beste periode is voor een bezoek aan de Pacifische kust en het hoogland van Costa Rica. Er valt in deze periode minder regen en het is minder bewolkt. Maart en september zijn het meest geschikt voor een bezoek aan de Caribische kust. De regentijd wil echter niet zeggen dat het er de hele dag regent; Over het algemeen zijn de regenbuien van korte duur.

 

Vereiste Visa Costa Rica
Voor een verblijf in Costa Rica van minder dan 90 dagen is voor Nederlanders en Belgen geen visum vereist. Het paspoort moet na terugkomst minimaal 6 maanden geldig zijn.

 

Betalingsmogelijkheden
In vrijwel alle middelgrote en grote plaatsen in Costa Rica is het mogelijk te pinnen met een europas bij een automaat waar het cirruslogo op staat. Bij sommige privé-banken (bv. BAC San José) is het ook mogelijk om dollars te pinnen. De meest gangbare creditcards worden in de grotere hotels en winkels geaccepteerd.
 

Fooien Costa Rica
Fooien zijn in restaurants meestal bij de prijs inbegrepen. U mag echter altijd extra fooi geven. Een fooi is gebruikelijk in hotels voor de kamermeisjes, kofferjongens, chauffeurs en voor gidsen.

 

Winkeltijden Costa Rica
Winkels openen om 9 uur en sluiten om 18.00 uur. De supermarkten openen echter vaak wat eerder en sommigen sluiten pas om 22.00 uur.  

 

Feestdagen Costa Rica

1 januari                                  Nieuwjaarsdag

19 maart                                  Día de San José; Feestdag van de beschermheilige

11 april                                    Juan Santamaría van de nationale held

1 mei                                       Dag van de arbeid

2 augustus                               Dag van de maagd van Los Angeles

15 augustus                             Maria-Hemelvaart

15 september               Onafhankelijkheidsdag

12 oktober                              Día de la Raza; Dag van de ontdekking van Amerika door                                                      Columbus. Carnaval in Limón

8 december                             Maria onbevlekte ontvangenis

25 december               Kerst  

 

 

Ambassade & Consulaat Nederland:

Oficentro Ejecutivo la Sabana sur (achter de Contraloría)
Gebouw 3, 3e verdieping
San José
Tel: +506 2296 1490
Fax: +506 2296 2933
E-mail: sjo@minbuza.nl

Ambassade & Consulaat België:

Calle 41, tussen Avenida Central en Avenida 8

Los Yoses

San José

Tel: +506 2225 6633

Fax: +506 2225 0351

E-mail: sanjose@diplobel.fed.be

Tijdzone Costa Rica
In Costa Rica is het in de Nederlandse zomertijd 8 uur vroeger; in de Nederlandse wintertijd is het verschil 7 uur.

 

Electriciteit Costa Rica
De netspanning in Costa Rica is 110 volt. Er wordt gebruik gemaakt van Amerikaanse stekkers met platte pennen. Verlengstekkers zijn zowel in Nederland en Begië als in Costa Rica te koop.