Over Antarctica

Waarom Antarctica


“Deze ervaring neemt niemand u meer af”.

Een bezoek aan Antarctica is een onvergetelijke ervaring en voor velen een grote wens die in vervulling gaat. Antarctica - ook wel het ‘blauwe continent’ genoemd – spreekt tot de verbeelding met het uitgestrekte ijs, de diersoorten zoals zeeleeuwen, orka’s, walvissen, zeehonden, walrussen, verschillende vogelsoorten zoals albatrossen, stormvogels en de pinguïns.

 

Voor de echte ontdekkingsreiziger biedt LAS verschillende reizen naar Antarctica aan. De cruises variëren van een ‘klassieke route” van 10 dagen tot lange Antarctica cruises van 3 weken naar o.a. de Falkland eilanden en South Georgia. Ook kunt u tijdens een van de Antarctica reizen de Weddelzee bezoeken.

Optioneel zijn allerlei extra tours bij te boeken als kajakken, kamperen, duiken en foto-workshops.

 

De reis naar Antarctica start meestal vanuit Ushuaia, Argentinië. LAS biedt naast cruises ook de mogelijkheid om te vliegen naar St. George island en terug te varen per boot. Wie liever helemaal niet wil varen kan ook heen en terug vliegen naar Antarctica.Algemene infoOfficiële naam
Antarctica (Zuidpool)

 

Geografie: 

De oppervlakte van Antarctica bedraagt circa 14.000 km² en is het op 4 na grootste continent ter wereld. Alleen Azië, Afrika, Noord- en Zuid Amerika zijn groter maar Europa is kleiner dan Antarctica.

Het Transarctisch Gebergte is een bergketen dat het continent Antarctica in tweeën verdeelt. Tevens is Antarctica het hoogste continent met gemiddeld een hoogte van 2500 m boven de zeespiegel. Antarctica wordt omgeven door drie oceanen, de Grote Oceaan, Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan.


Klimaat

Antarctica is het koudste continent ter wereld. Op Antarctica is de laagste temperatuur ooit gemeten, namelijk -89,2 °C. Antarctica kent twee jaargetijden, zomer en winter. Gedurende de winter (van maart tot september) is het bijna de hele dag donker en tijdens de zomermaanden staat de zon bijna de hele dag aan de horizon. Antarctica heeft een polair klimaat. In de zomer (oktober tot maart) ligt de temperatuur tussen de -5°C en +5°C,  in de winter kan het wel tot -65°C graden worden!

 

Beste reistijd

Oktober tot maart

 

Bevolking

Er leven geen vaste bewoners op Antarctica. Wel wonen er gedurende het jaar mensen in onderzoekcentra, zomers wel zo’n 3000 personen.

 

Hoe ziet Antarctica eruit?

Wanneer je het zuidpoolgebied binnenkomt zie je een eerste ijsmuur steil uit zee opreizen, dit zegt alles over hoe Antarctica eruit ziet; ijsmuren, gletsjers, bergketens en een immense leegte en stilte. 

 

Flora & Fauna

Antarctica kent alleen lagere planten als verschillende mos- en grassoorten. Pinguïns zult u genoeg zien op Antarctica, vele verschillende soorten komen er dan ook voor. Keizerspinguïns komen enkel voor op bepaalde plaatsen in de Weddellzee en Rosszee. Albatrossen, Reuzenstormvogels en Sneeuwstormvogels komen voor en in de Antarctische wateren komen onder andere de Weddellzeehond, Rosszeehond, Zeeolifanten, Zeeluipaard, Orka, Bultrug en Potvissen voor.

 

Informatie Antarctica reizen voor de toerist

 

Hoe te reizen

Reizen naar Antarctica wordt nog steeds het meeste per schip gedaan. Vanuit goed te bereiken havenplaatsen als Ushuaia (Argentinië) en Punta Arenas (Chili). Ook is het mogelijk per vliegtuig vanuit Punta Arenas (Chili) naar Antarctica te vliegen en van hieruit met een cruiseschip het Antarctisch gebied te leren kennen. LAS biedt verschillende mogelijkheden om Antarctica te ontdekken; Zo kunt u bijvoorbeeld heen vliegen en terug per cruise varen.

De reizen naar Antarctica die LAS aanbiedt variëren van 7 daagse tot 3 weekse rondreizen. Neem een kijkje op ons reisaanbod voor de mogelijkheden of stuur ons een mailtje: info@las.nl

Wat neemt u mee

De wind bepaalt voor een groot deel de gevoelstemperatuur neem dus goede wind- en waterdichte kleding mee. Waterdichte handsoenen, waterdichte laarzen, warme onderkleding een muts en sjaal moet u niet vergeten tijdens uw reis naar het koude continent. Voor uw foto- en filmapparatuur is het belangrijk een waterdichte tas mee te nemen en voldoende geheugenkaartjes. Verder moet u denken aan zonnebrandcrème, een goede zonnebril en eventuele medicijnen.

 

Vereiste Visa

Voor Antarctica heeft u geen specifieke reisdocumenten nodig, wel moet u de benodigde reispapieren bij u hebben voor het land waar u doorheen reist als u naar Antarctica gaat. Voor Chili en Argentinië geldt dat u een geldig paspoort nodig heeft om te reizen. Ook dient het paspoort na terugkomst in Nederland nog tenminste 6 maanden geldig te zijn.

 

Tijdzone
Het meest voorkomende tijdsverschil is vier uur vroeger tijdens onze wintertijd en 5 uur vroeger tijdens onze zomertijd.