Over Chili

Waarom ChiliChili is een land van uitersten: van de verlaten Atacama woestijn in het noorden tot de rotsachtige pieken en gletsjers in het zuiden, de tegenstellingen zijn enorm. Het hele land is als een smalle sliert op de kaart slechts 150 km breed en 4000 km lang.

Voor natuurliefhebbers is Chili een ideale bestemming met veel nationale parken, een prachtig merengebied en natuurlijk het ruige Patagonië. Vooral het park Torres del Paine wordt  gezien als het walhalla voor wandelaars. U ziet machtige bergen met rotsachtige pieken (‘torres’), stille meren en krakende gletsjers. Onderweg komt u enkele tegemoetkomende wandelaars tegen. Het is één van de mooiste plekjes van Chili waar u even helemaal weg bent uit het dagelijkse drukke bestaan.
Ook het merengebied bezit prachtige panorama’s over meren, vulkanen en Andesgebergte. Dit gebied leent zich uitstekend voor een rondrit met een huurauto.
In het noorden vinden we de droge Atacamawoestijn waar enkel lama’s en vicuñas leven. Maanlandschappen, natuurlijke geisers, zoutmeren en schattige bergdorpjes zijn hier allemaal te bewonderen,  En wie even genoeg heeft gezien, kan een paar dagen aan het strand vertoeven bij Arica.

Santiago, de hoofdstad van Chili, is een stad met een mix van volken en culturen waar veel over terug te vinden is in de musea. De stad ligt op 522 m hoogte in de laagvlakte die zich tussen het Chileense kustgebergte en de Andes uitstrekt.
Vlakbij Santiago zijn Viña del Mar en Valparaíso populaire badplaatsen waar veel Chilenen het weekend doorbrengen.

 

En dan is er nog Paaseiland….een afgelegen Polynesisch eiland in de Grote oceaan. U vindt hier naast stranden de overblijfselen van een mysterieuze antieke beschaving, Vooral de kolossale beelden (Moai), vervaardigd uit zacht vulkanisch gesteente, worden door velen gerekend tot de niet klassieke wereldwonderen.

 

Chili heeft álles te bieden voor de avontuurlijke toerist;  Naast wandelen in Patagonië behoren ook bergbeklimmen, paardrijden, (wind)surfen, kajakken, raften, skiën en vissen tot de activiteiten van het land. Wie van de natuur houdt en avontuurlijk is ingesteld, heeft in Chili de ideale bestemming gevonden!

 

 

 

 Algemene infoOfficiële naam
República de Chile


Hoofdstad
Santiago de Chile


Officiële taal
Spaans


Geografie
Ligging : Zuid-Amerika. Grenzend aan Argentinië, Bolivia, Peru en de Stille Oceaan.
Insulaire oppervlakte : 756.626 km².
Lengte : ca. 8.000 km, vanaf de grenslijn met Peru tot de Zuidpool.
Landschap : Woestijnachtig in het Noorden, vruchtbaar in de Centrale vallei, vulkanen en meren in het Zuiden, het Andesgebergte aan de oostkant, en het kustgebergte.


Klimaat in Chili
Het klimaat Grote Noorden: woestijnklimaat, langs de kust 20° C, in de landinwaarts gelegen woestijnen kan de temperatuur tot 30° C oplopen.
Het Kleine Noorden: halfwoestijnklimaat, aangenaam met een gemiddelde temperatuur van 22° C.
Centraal-Chili van Santiago tot aan de Bio-Bio rivier: mediterraan klimaat, droge zomers en koele winters. Temperaturen kunnen in de zomer tot 35° C oplopen.
Het merengebied: gematigd regenklimaat. De gemiddelde temperatuur in de zomermaanden is 23° C en in de wintermaanden 7° C.
Patagonië en Vuurland: koud, regenachtig en steppeklimaat. Temperatuur: 15° C in de zomer en 0 - 5° C in de winter.


Bevolking
16,3 miljoen


Munteenheid
De munteenheid in Chili is de peso.   


Politiek

Staatsvorm : Presidentiële Republiek

Het staatshoofd en regeringsleider van Chili is een president die elke vier jaar gekozen wordt. Sinds 2010 heeft het land Sebastián Piñera als president.

Het parlement bestaat uit twee kamers: de Senaat (48 leden) en de Kamer van Afgevaardigden (120 leden).

Informatie voor de toerist

Hoe te reizen
Chili heeft een efficiënt en kwalitatief goed ontwikkeld openbaar vervoer van bussen, treinen en vliegtuigen. Voor lange afstanden is het vliegtuig aan te raden. Voor goedkopere reizen zijn de bussen ook zeer geschikt: zij zijn uitgerust met comfortabele stoelen, wc en video. Voor echt gerieflijk reizen kiest u voor de salon-cama service: een ruime zitplek met een voetenbankje waarop u kunt slapen. Er worden bij lange reizen slechts bescheiden maaltijden geserveerd; neemt u zelf ook nog iets te eten/drinken mee.
Vanaf het vliegveld in Santiago zijn is er openbaar vervoer dat u in ongeveer 45 minuten naar het centrum brengt. Uiteraard vindt u er taxi's en er zijn ook groepstaxi's (busjes) die u tot het gewenste adres brengen tegen een vastgestelde prijs.

Treinen: De belangrijkste spoorlijn is die van Santiago naar Temuco (afstand 677 km). Dagelijks vertrekken 9 treinen naar de achtste regio y 2 naar de negende regio (eindbestemming Temuco). De treinen hebben eerste-, tweede klas en slaapwagon. In de treinen zijn te koop: koffie, drankjes, kranten en tijdschriften. Bij lange afstanden wordt aanbevolen plaatsen te reserveren.

Autohuur
Vereisten voor autohuur: minimumleeftijd 21 jaar, geldig rijbewijs en internationale rijbewijs paspoort en creditcard.


Beste Reistijd Chili
De beste reistijd voor Chili is afhankelijk van het gebied dat u wilt bezoeken. De seizoenen zijn precies omgekeerd aan de Nederlandse. De woestijn in Noord Chili is het aangenaamst in de herfst of in de lente. Het middelste deel van Chili kent een Mediterraan klimaat met zachte winters en kan het hele jaar door bezocht worden.
Het Zuiden kent buiten de zomermaanden december-februari een grote neerslag. Ook zijn door andere weersomstandigheden zoals de koudere temperaturen niet altijd alle wegen even goed begaanbaar. Ook is het openbaar vervoer tijdens de wintemaanden beperkt.
Voor actuele weersomstandigheden kunt u kijken op: www.weeronline.nl/Chili.htm

Vereiste Visa Chili
Nederlanders, Belgen (en andere onderdanen van de EG) hebben voor Chili geen visum nodig. Het paspoort moet minimaal zes maanden geldig zijn, op het moment van binnenkomst. Bij aankomst krijgt u bij de douane een toeristenkaart die geldig is voor negentig dagen. Deze moet u bij vertrek inleveren.


Betalingsmogelijkheden
U kunt in Chili in de grote steden gewoon geld pinnen. Er wordt echter aanbevolen ook creditcards mee te nemen. Creditcards: American Expres, Diners, Club, Visa en cards die voorzien zijn van de logo's 'maestro', 'cirrus' en /of 'mastercard'. U kunt ook travellers cheques meenemen, maar de administratiekosten zijn relatief hoog. Wilt u in winkels met uw creditcard betalen, dan moet u hierbij uw paspoort tonen.


Fooien
Bij restaurants 10% van de consumptie. Het is geen gewoonte aan de taxichauffeur een fooi te geven.


Winkeltijden Chili
winkels en kantoren: Over het algemeen zijn deze dagelijks van 9.00 tot 13.00 uur en 15.00 tot 21.00 uur open. Grote supermarkten en warenhuizen zijn de gehele dag geopend van 9.00 tot 21.00 uur.
banken: In Santiago zijn banken geopend op maandag t /m vrijdag van 9.00 tot 14.00 uur. In provincies zijn ze geopend op maandag t /m vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur. 's- Middag zijn de banken gesloten voor het publiek. Wisselkantoren zijn 's middags ook open tussen 15:00 en 18:00.


Feestdagen
1 januari -Nieuwjaar
maart/april -Pasen
1 mei - Dag van de Arbeid
21 mei - Slag bij Iquique
22 juni - Corpus Cristi, Sacramentsdag
29 juni - San Pedro y San Pablo
15 augustus - Maria Hemelvaart
1e Maandag sept - Nationale Dag van de Nationale Eenheid
18 sept   - Onafhankelijkheidsdag
19 sept - Dag van het Leger
12 okt - Dag van Columbus, Dag de Hispanidad
1 nov - Allerzielen
8 dec - Onbevlekte ontvangenis
25 dec - Kerstmis


Nederlandse Ambassade in Chili
Avenida Epoquindo 3.500, 13e verdieping
Las Condes

Santiago de Chile
Tel: +0056 (2) 756 9200
Fax: +0056 (2) 756 9226

E-mail: stg@minbuza.nl


Belgische Ambassade in Chili
Edificio Forum Avenida Providencia 2653- 11e verdieping

Oficina 1103, Providencia

Santiago de Chile

Tel: +0056 (2) 694 0400

Fax: +0056 (2) 232 1073

E-mail: Santiago@diplobel.fed.be


Tijdzone
Wintertijd vier uur vroeger. Zomertijd zes uur vroeger.


Electriciteit
220 volts.