Over Peru

Waarom Peru
Wie voor Peru kiest, kiest voor een mysterieus land met een machtig landschap….. Het Andes gebergte met besneeuwde bergtoppen boven de 6000 m, het ondoordringbare regenwoud van de Amazone, woestijnen en als laatste: een kuststrook met stranden.
In het verre noorden liggen brede witte stranden waar u aan het eind van een indrukwekkende rondreis heerlijk kunt ontspannen.
Het berggebied is ideaal voor wandelaars en bergsporters en de jungle biedt eveneens een onvergetelijke ervaring voor een ieder die van de natuur houdt.

Naast een verscheidenheid aan natuur biedt Peru een schat aan culturele overblijfselen van de inca’s, de oorspronkelijke bewoners van Peru. Zij lieten de meest indrukwekkende bouwwerken na, zoals de beroemde Machu Picchu, de kloosters van Arequipa, de raadselachtige Nazca lijnen en de prachtige Incahoofdstad Cusco.
Ook de kleurrijke indianendorpjes hebben grote aantrekkingskracht vanwege de prachtige kleding van de lokale bevolking die afstammen van de Inca’s. Deze beelden van de mensen leveren vaak de mooiste foto’s op van de reis door Peru.

De klassieke wandeltocht naar de Machu Picchu is voor velen het hoogtepunt van Peru, maar ook de jungletocht naar het geïsoleerde Iquitos is heel bijzonder. De stad ligt midden in het regenwoud en kan alleen over water of door de lucht.
Of wat dacht u van een bezoek aan het ‘Parque Manú’…. een hoogtepunt als het gaat om flora en fauna. In het gebied leven 800 soorten vogels, 200 soorten zoogdieren en 120 soorten vis en reptielen.

Verder zijn de majestueuze Colca Canyon vallei en de condors bij Arequipa attracties die niet gemist mogen worden. Als laatste, maar zeker niet de minste, mag een bezoek aan het Titicacameer niet ontbreken in uw reis, Op dit hoogstgelegen meer (3820 m.) waarop men kan varen ervaart men een van de mooiste plekjes van Peru.

Het is tijd om het land dat zó tot de verbeelding spreekt, met eigen ogen te gaan zien. Peru zal bij iedere reiziger een diepe indruk achterlaten!
Algemene info


Officiële naam
República del Peru


Hoofdstad
Lima


Officiële taal
Spaans


Geografie
Peru is een republiek in Zuid-Amerika. De totale oppervlakte van Peru is 1.285.216 km2, inclusief 4997 km2 van het Peruaanse deel van het Titicacameer en exclusief 95 km2 van de eilanden in de Grote Oceaan. Peru komt wat grootte betreft in Zuid-Amerika op de derde plaats, achter Brazilië en Argentinië. Het land is ongeveer 35 keer zo groot als Nederland.
Peru ligt langs de kust van de Stille Oceaan (2400 km lange kustlijn) en wordt begrensd door Colombia (1496 km) en Ecuador (1420 km) in het noorden, Brazilië (1560 km) in het oosten en door Bolivia (900 km) en Chili (160 km) in het zuiden.


Klimaat Peru
- De kust, een smalle strook van meer dan 2.000 km lang waar de belangrijkste steden gevestigd zijn, met haar vochtige en zachte klimaat, is een dorre streek, met weinig plantengroei en uitgestrekte woestijngebieden, maar wordt doorkruist door talrijke rivieren die vanuit de bergen komen. Hierdoor kan men zich in bijna alle valleien toespitsen op de landbouw.

- Het gebergte wordt doorkruist door de Andes, met mooie landschappen, valleien, ravijnen, besneeuwde bergtoppen, waar de hoogte varieert tussen 500 en 6.000 meter en waar de bewoonbare zone zich op ongeveer 3.500 meter bevindt. Het gebergte profiteert ook mede van de tropische situatie. De hoogte-effecten worden hierdoor gewijzigd en regelmatige regenval laat bepaalde landbouwculturen en veeteelt toe.

- Het Amazonewoud, ten oosten, is de meest uitgestrekte zone, dicht bebost met uitzonderlijke fauna en flora. In dit gebied bevinden zich de grote rivieren die voor een grote watertoevoer zorgen van de Amazone, waarvan het debiet het belangrijkste is van de wereld. Dit oerwoud wordt doorkruist door talrijke rivieren die in de Amazone uitmonden en waarvan de bronnen dicht bij Iquitos liggen. De Amazone betekent voor Peru "de poort naar de Atlantische Oceaan".

- Het klimaat schommelt dus tussen het tropische in "la Selva" en het droge in "la Sierra" (matig overdag, koud 's nachts). Aan de noordkust is het het hele jaar door zonnig. In de rest van het kustgebied regent het nauwelijks. Gemiddelde temperatuur aan de kust: 14° tot 22° C. Gemiddelde temperatuur in de bergen: 9° tot 18° C. Gemiddelde temperatuur in het woud: 28° C.


Bevolking
Peru telt ruim 25 miljoen inwoners van wie er ongeveer 13 miljoen in en om Lima wonen. De samenstelling van de Peruaanse bevolking is zeer divers en bestaat uit ongeveer 54% Indianen, 32% Mestiezen, 12% blanken en Spanjaarden en 2% zwarten en Aziaten.


Grootste steden
Lima, Cuzco, Arequipa, Puno.


Munteenheid Peru
Peru kent de Peruaanse Sol. Deze is onderverdeeld in 100 centimos. De wisselkoers varieert sterk, vraag bij aankomst wat de dagkoers is via uw hotel of de bank. Dollars worden geaccepteerd en kunnen gewisseld worden bij de banken. Nuevo Sol


Politiek
Peru is republiek met een democratisch gekozen bestuur. De president wordt voor een periode van vijf jaar gekozen en mag in totaal twee termijnen regeren. Sinds 28 juli 2001 is Alejandro Toledo Manrique president van Peru.
De president staat aan het hoofd van het kabinet. Het kabinet bestaat uit twaalf ministers en twee vice-presidenten. Het congres, opgebouwd uit 1 kamer met 120 leden, heeft de wetgevende macht in Peru.

Informatie voor de toerist in Peru

Vervoer in Peru
                                                                                                   
Reizen met de bus
Men kan met de bus heel Peru doorreizen. Reizen met de bus is goedkoop en comfortabel. Vooral tussen de grote steden zijn er zeer goede verbindingen. Het beste is om de bus van te voren te boeken zodat je zeker weet dat je een plaats hebt. Maar u kunt ook op het laatste moment nog met de bus mee reizen als er plek is. Je kunt kiezen voor een iets duurdere busmaatschappij die extra service biedt. Deze maatschappijen hebben naast de standaard economic-service vaak een business class of een bus-cama service (cama=spaans voor bed). Bij deze service heb je meer beenruimte en bij de bus-cama kan je bovendien de stoel vrijwel horizontaal gedraaid worden zodat het lijkt alsof het een bed is. Deze services gaan altijd direct naar de plaats van bestemming en zijn daardoor sneller.  De kleinere en vaak goedkopere busmaatschappijen bieden eveneens een goede service. Maar het kan voorkomen dat de bussen overvol zijn, regelmatig langs de weg extra passagiers oppikken en een langere reistijd hebben.


Beste Reistijd Peru
De Peruaanse winter (juni, juli, augustus, september) is het droge en beste seizoen voor een reis naar Peru. 
De zomer is veel warmer, maar het risico op regen is groter. Tussen dag en nacht zijn vaak grote temperatuurverschillen. 


Vereiste Visa
Voor Peru en Bolivia heeft men geen visum nodig wanneer men in het bezit is van een Nederlands paspoort en niet langer dan drie maanden in een land blijft. Bij binnenkomst in het land ontvangt men een toeristenstempel voor een verblijf van 30 dagen.  Alle reizigers naar Peru dienen  in het bezit zijn van een paspoort dat nog minimaal 6 maanden na terugkomst in Nederland geldig is 


Betalingsmogelijkheden Peru
Veel betalingen kan men in US dollars doen, het is dus handig deze mee te nemen bij voorkeur cash en in kleine coupures.
Men kan op veel plaatsen met Creditcard betalen (Visa, maar ook Master, Amex en Diners). Dit kost bijna altijd circa 8 tot 10 % aan commissie. Beter is het om te pinnen.


Fooien
In de duurdere restaurants is service inclusief, in de goedkope niet. Echter men verwacht geen fooi, het is aan u om wat extra’s te geven. Taxichauffeurs ontvangen doorgaans geen fooi, wel is het van belang een goede prijs af te spreken.


Winkeltijden
Openingstijden verschillen van plaats tot plaats. Winkels zijn vaak zeven dagen in de week tot ‘s avonds laat open, banken en postkantoren zijn doorgaans open tijdens kantooruren en in het weekend gesloten.


Nationale feestdagen in een overzicht
01 januari Niewjaarsdag
01 mei Dag van de Arbeid
24 juno Inti Raymi ( Cusco )
29 juni San Pedro y San Pablo
28 & 29 juli Onafhankelijkheidsdag
30 augustus Santa Rosa de Lima
08 oktober Slag bij Angamos
01 november Allerheiligen
08 december Onbevlekte Ontvangenis
25 december Kerst


Ambassade & Consulaat Nederland

Torre Parque Mar

Av. José Larco 1301

13e verdieping, Miraflores

Lima 18

Peru
Tel. +51 (1) 213 9800
E-mail: lim-ca@minbuza.nl

 

Belgische Ambassade Peru:

Avenida Angamos Oeste

380, Miraflores

Lima 18

Peru

Tel. +51 (1) 241 7566
E-mail: lima@diplobel.fed.be

Tijdzone
In Peru is het in gedurende onze wintertijd 6 uur vroeger dan in Nederland en België. In onze zomer is het in Peru 7 uur vroeger.


Electriciteit
220 Volt